Mengenai Saya

Yeo Bee Yin adalah Ahli Parlimen Puchong dan ahli politik Malaysia dari Parti Tindakan Demokratik (DAP), sebuah parti komponen gabungan Pakatan Harapan (PH).

Yeo lulus dengan ijazah kepujian kelas pertama dari Universiti Teknologi Petronas, dan ijazah sarjana (dengan kepujian) dari Universiti Cambridge, UK dalam Advanced Chemical Engineering. Beliau adalah penerima Biasiswa Cambridge Gates untuk kajian pasca siswazahnya.

Pada umur 29 tahun, beliau telah bertanding buat kali pertama dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) di mana beliau menjadi anggota paling muda di Dewan Undangan Negeri Selangor.

Dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) tahun 2018, Bee Yin melakar sejarah dengan memenangi majoriti tertinggi dalam sejarah di kawasan Parlimen Bakri. Beliau kemudiannya dilantik sebagai Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim di bawah pentadbiran Pakatan Harapan (2018-2020).

Semasa beliau menjawat jawatan sebagai meneri, beliau telah menjadi tajuk utama media antarabangsa dalam mengharamkan kemasukan sisa plastik asing ke Malaysia dengan menghantar mereka kembali ke negara asal, meningkatkan penggunaan solar atas bumbung di Malaysia sebanyak 20 kali ganda, menetapkan sasaran tenaga boleh diperbaharui pertama untuk Malaysia pada 20% menjelang 2025, melancarkan Pelan Hala Tuju Malaysia Ke Arah Sifar Penggunaan Plastik Sekali Guna 2018-2030 dan banyak lagi.

Yeo telah diiktiraf sebagai salah seorang daripada 10 Individu Paling Penting dalam Dunia Sains bagi Tahun 2018 oleh jurnal sains British terkemuka dunia, “Nature”.

Bee Yin juga disenaraikan sebagai salah satu seorang daripda 25 Pemimpin-pemimpin Iklim Wanita yang Berpengaruh yang akan embentukkan agenda iklim dalam 2019 oleh “The Ecologist”, salah satu majalah alam sekitar British. Selain itu, Yeo merupakan "Pemimpin Belia Global” untuk kelas 2019 oleh Forum Ekonomi Dunia (World Economic Forum).

Beliau adalah pengarang buku "Reimagining Malaysia" (2018) dan "The Unfinished Business" (2022).


Anda boleh menghubungi beliau melalui sosial media berikut:-

 https://www.facebook.com/yeobeeyin
 yeobeeyindap@gmail.com
IG/TikTok/Twitter: @yeobeeyin


Anda rasa biografi seperti ini terlalu formal dan membosankan? Saya juga!
Inilah kisah peribadi saya.